Του Γιώργου Δημητρακόπουλου
Το ενδεχόμενο συμμετοχής του στην φετινή ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Οικονομικού Forum που συνέρχεται τον επόμενο μήνα όπως κάθε χρόνο στο Davos της Ελβετίας εξετάζει πλέον σοβαρά ο Ρώσος Πρόεδρος. Η αλλαγή αυτή στη στάση του Κρεμλίνου το οποίο λίγο καιρό νωρίτερα είχε εκφραστεί επικριτικά για τον τρόπο οργάνωσης της φετινής Συνόδου, επήλθε όταν οι διοργανωτές της αποφάσισαν την άρση των περιορισμών που είχαν επιβάλλει απαγορεύοντας με τον τρόπο αυτό την συμμετοχή ορισμένων Ρώσων μεγιστάνων όπως ο Oleg Deripaska ιδιοκτήτης της εταιρείας Rusal (δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία αλουμινίου στον κόσμο),Viktor Vekselberg ιδιοκτήτης του ομίλου εταιρειών Renova( ασχολείται με ενεργειακά ,πετρέλαιο και τηλεπικοινωνίες) και Andrei Kostin υψηλά ιστάμενο στέλεχος της VTB ( τραπεζικός κολοσσός).
Όταν είχε ανακοινωθεί η επιβολή των περιορισμών, η Μόσχα είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι η απουσία εκπροσώπων της Ρωσίας θα είχε αρνητική επίδραση στις εργασίες του Forum και στο επίπεδο των συζητήσεων. Μετά την ανακοίνωση της άρσης των περιορισμών την οποία η Μόσχα καλωσόρισε, πέρα από την συμμετοχή των Ρώσων επιχειρηματιών ,αποφάσισε και την αποστολή υψηλού επιπέδου κρατικής αντιπροσωπείας ενώ εξετάζεται σοβαρά και η συμμετοχή του ιδίου του Ρώσου Προέδρου.
Το Διεθνές Οικονομικό Forum ιδρύθηκε το 1971 από τον Γερμανό καθηγητή οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Klaus Schwab με τον τίτλο Ευρωπαϊκό Forum Διοίκησης ( European Management Forum) και είχε ως κύριο στόχο την προσέγγιση ανάμεσα σε Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές επιχειρήσεις ώστε οι πρώτες να ενημερώνονται για τις Αμερικανικές στρατηγικές και μεθόδους σχετικά με την διοίκηση επιχειρήσεων. Όμως δύο γεγονότα το 1973 , που δεν είναι άλλα από την κατάρρευση του συστήματος Bretton- Woods για τον καθορισμό των επιτοκίων διεθνώς και τον Αραβο-Ισραηλινό πόλεμο, είχαν ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση των εργασιών του Forum με την συμμετοχή και πολιτικών ηγετών για πρώτη φορά στην ετήσια Σύνοδο το 1974.
Το 1987 το Forum θα μετονομαστεί σε Διεθνές Οικονομικό Forum με διευρυμένους πλέον τους ορίζοντες του και τους κύκλους των εργασιών του όπως επίσης και του αριθμού των συμμετεχόντων. Στα σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στα πλαίσια του Forum εκείνη την περίοδο συγκαταλέγονται η διακήρυξη του Davos που υπεγράφη το 1988 από τους τότε Πρωθυπουργούς της Ελλάδας Ανδρέα Παπανδρέου και της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ, και το 1989, η συνάντηση του τότε Καγκελαρίου της Δυτικής Γερμανίας Helmout Kohl με τον τότε πρωθυπουργό της Ανατολικής Γερμανίας Hans Modrow για να συζητήσουν την επανένωση των δύο Γερμανιών.
Από το 2015 το Διεθνές Οικονομικό Forum αναγνωρίστηκε ως Διεθνής Οργανισμός που συνεχίζει την παράδοση των 40 χρόνων λειτουργίας του και των σημαντικών συναντήσεων και συζητήσεων που διεξάγονται κατά την διάρκεια της ετήσιας Συνόδου του τον Ιανουάριο κάθε νέου έτους , από τις 3000 και πλέον προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που καλούνται να συμμετάσχουν στις εργασίες της. Το γενικό θέμα της φετινής Συνόδου αφορά στη νέα αρχιτεκτονική που ενόψει του νέου κύματος της Παγκοσμιοποίησης οφείλουν να υιοθετήσουν οι ηγέτες και οι άλλοι παράγοντες του Διεθνούς συστήματος που συμμετέχουν με στόχο κυρίως την προστασία των πιο αδύναμων κοινωνιών.
Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις στο Διεθνές στερέωμα οι συζητήσεις και οι συναντήσεις στη φετινή ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Οικονομικού Forum θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Και είναι βέβαιο ότι ο Πρόεδρος Πούτιν που ανεξάρτητα από το τι λέγεται δημόσια προς το παρόν, είναι μάλλον βέβαιο ότι θα παραστεί στο Davos , θα έχει πολλά να πει και να εξηγήσει εκεί σχετικά και με την νέα ένταση στην κρίση με την Ουκρανία , τη νέα πραγματικότητα στη Συρία και τα ενεργειακά οικονομικά θέματα που απασχολούν τη Ρωσία.
Και επειδή ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη δηλώσει ότι θα συμμετάσχει στην φετινή ετήσια Σύνοδο του Forum δεν αποκλείεται και κάποια συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων αφού η τελευταία στη Σύνοδο των G20 στην Αργεντινή ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή.