AllTimeClassic
‘Ενας ‘Ελληνας αρχιτέκτων ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης, ανέλαβε τον επανασχεδιασμό της πόλης των Σκοπίων το 1964 μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1963, ο οποίος κατέστρεψε το 80% των κτιρίων της πόλης . Την ανοικοδόμηση των Σκοπίων ανέλαβε ο ΟΗΕ και ζήτησε απο τον γνωστό τοτε Έλληνα πολεοδόμο Kωνσταντίνο Δοξιάδη την εκπόνηση νέων πολεοδομικών σχεδίων για τη νέα πόλη των Σκοπίων.
Ο Δοξιάδης έφτασε με την ομάδα του για πρώτη φορά στα Σκόπια την άνοιξη του 1964 και ξεκίνησε με λεπτομερή καταγραφή των ζημιών από τον σεισμό, σχεδιαστικές στρατηγικές και βέβαια ένα νέο πολεοδομικό σχέδιο για την πόλη, που είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη ανασυγκρότηση της χώρας με σφραγίδα την αισθητική του, και καταλυτική τη συμβολή της Ελλάδας, καθώς επρόκειτο για έναν ‘Ελληνα αρχιτέκτονα με διεθνές κύρος αφού είχε εκπονήσει έργα σε 44 χώρες του κόσμου.
Στη συνέχεια τον Δεκέμβριο του 1964 ανέλαβε επιμέρους καθήκοντα, όπως τον σχεδιασμό νέων τύπων κατοικίας αλλά και την υλοποίηση υποδομών κυκλοφορίας και ενέργειας. Ο Δοξιάδης ουσιαστικά ανέλαβε «την ανοικοδόμηση των Σκοπίων στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου και έτσι υπήρξε μια συνεργασία Ανατολής και Δύσης, καθώς συνεργάσθηκαν Έλληνες, Γιουγκοσλάβοι και Πολωνοί ειδικοί.
Ο Δοξιάδης ανέλαβε την ανοικοδόμηση σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν ήταν καλές και τιμήθηκε το 1965 για το έργο του απο τα Σκόπια, με μετάλλιο της Πόλης των Σκοπίων, ενώ το 1967 έλαβε νέο μετάλλιο από τον Γιουγκοσλάβο πρέσβη στην Αθήνα .
Από το 2014 και μετά στην πόλη των Σκοπίων χτίστηκαν δεκάδες κτίρια σε κλασικίζον ύφος,ή μοντέρνα κτίρια ” καλύφθηκαν ” με κλασικές προσόψεις και τοποθετήθηκαν δεκάδες αγάλματα αρχαίων και νεότερων ηρώων στον δημόσιο χώρο. Τα Σκόπια τα τελευταία χρόνια έλαβαν ένα ιδιαίτερα αρνητικό πρόσημο, καθώς έγιναν πεδίο κατασκευής ενός νέου εθνικού αφηγήματος με αγάλματα και κολόνες πού γέμισαν το κέντρο της πόλης , φτιαγμένα πρόχειρα στο πόδι και με φτηνά οικοδομικά υλικά.
Φωτογραφία Wikipedia