Ξεκίνησαν στην Άγκυρα (19-20 Δεκεμβρίου 2018) οι εργασίες της Συνόδου της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΕΕ-Τουρκίας παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Faruk Kaymakcı.
Οι Ευρωβουλευτές είχαν πρώτα ενημερωτική συνάντηση με τον πρέσβη της ΕΕ στην Τουρκία με τη συμμετοχή των πρέσβεων των κρατών της ΕΕ. Σε παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ και S&D) αναφέρθηκε στην απουσία πρέσβη από την Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που αρνείται να αναγνωρίσει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος του ΟΗΕ και της ΕΕ.
Eξέφρασε όμως την ικανοποίησή του για το ότι στην αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιλαμβάνονται και οι Ευρωβουλευτές από την Κύπρο, όπως προβλέπει η επίσημη διαδικασία. Σημείωσε, επίσης, ότι ως Ευρωβουλευτής θα επιδιώξει να συμπληρώσει «αυτό το απαράδεκτο κενό προσδοκώντας, ότι η τουρκική κυβέρνηση θα σταματήσει να κρύβεται και θα επισημοποιήσει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Στην Σύνοδο της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΕΕ και Τουρκίας, ο κ. Μαυρίδης επανέλαβε την ικανοποίησή του για το ότι επανεκκίνησαν οι εργασίες της Συνόδου «μετά από τρία χρόνια, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων Ευρωβουλευτών, περιλαμβανομένων εκείνων από την Κυπριακή Δημοκρατία που η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει».
Απευθυνόμενος στον Τούρκο Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών ο οποίος αναφέρθηκε σε «Ελληνοκύπριους ευρωβουλευτές», ο κ. Μαυρίδης τόνισε, ότι «στην ΕΕ υπάρχουν βουλευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προερχόμενοι από τα κράτη μέλη. Προσωπικά, είμαι βουλευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, πράγμα που οι τουρκικές αρχές υιοθέτησαν μέσω του πρωτοκόλλου της ΕΕ. Αυτό επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και τίποτα άλλο, διαφορετικά, όπως ξέρετε, αυτή η Σύνοδος δεν θα είχε συγκληθεί».
Ο κ. Μαυρίδης συνέχισε ως εξής:
«Είμαστε στην ίδια αίθουσα, όπως πριν τρία χρόνια με μια διαφορά. Σήμερα, στην τουρκική κοινωνία είναι διάχυτος ο φόβος όσων δεν επιδεικνύουν ένθερμη υποστήριξη στην Κυβέρνηση Ερντογάν. Αυτός ο φόβος υπάρχει όσο και να το αρνούνται τα κρατικά όργανα και οι υποστηριχτές του.
Σήμερα τονίστηκε πολλές φορές η επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ. Για αυτό, θα εξηγήσω τη διαφορά μεταξύ του κράτους δικαίου της ΕΕ και των πολιτικών απόψεων. Το κράτος δικαίου είναι εκείνες οι αρχές και αξίες που είναι πλήρως δεσμευτικές για όλα τα κράτη μέλη στην ΕΕ. Αυτή η υποχρεωτική νομοθεσία είναι το κοινό κράτος δικαίου που ισχύει σε όλα τα κράτη της ΕΕ, μικρά ή μεγάλα. Οι πολιτικές απόψεις είναι υποκειμενικές και διαφέρουν στη δημοκρατία. Το κράτος δικαίου δεν μπορεί να διαφέρει. Είναι κοινό και υποχρεωτικό.
Για να ενταχθεί μια χώρα στην ΕΕ, δεν αρκούν επιχειρήματα για την οικονομία, την γεωγραφία και την ιστορία της. Η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ και πρέπει πρώτα να εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το κράτος δικαίου της ΕΕ. Αυτούς τους κοινούς βασικούς κανόνες δικαίου ακολουθούμε και σεβόμαστε υποχρεωτικά όλα τα κράτη στην ΕΕ.
Δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τους κανόνες ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, αλλά να φταίνε άλλοι.
Κράτος δικαίου σημαίνει δημοκρατία και ελευθερία στους πολίτες και σεβασμός στις μειονότητες.
Κράτος δικαίου είναι το κράτος που σέβεται άλλο κράτος να ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα με βάση το δίκαιο του ΟΗΕ για τη θάλασσα και να καθορίζει την ΑΟΖ του.
Κράτος δικαίου σημαίνει ότι η Τουρκία δεν έπρεπε να κατέχει παράνομα με στρατό της, έδαφος σε άλλο κράτος.
Στο κράτος δικαίου, ο πολιτικός αντίπαλος δεν είναι τρομοκράτης, ούτε προδότης, ούτε βρίσκεται φυλακή, επειδή η άποψη του δεν μας αρέσει, όπως ισχύει στην Τουρκία.
Κράτος δικαίου σημαίνει, ότι σέβομαι τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων και τις εφαρμόζω.
Αυτά αρκούν για να κρίνουμε εάν η Τουρκία ακολουθεί ή παραβιάζει τους κοινούς κανόνες που ισχύουν για ένα κράτος δικαίου εντός της ίδιας της χώρας αλλά και στις σχέσεις της με άλλα κράτη».