Φωτογραφία Commons Wikipedia
Του Γιώργου Δημητρακόπουλου
Η Αιφνιδιαστική απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να αποσύρει όλα τα Αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, ιδιαίτερα μάλιστα όταν τον τελευταίο καιρό Αμερικανοί ειδικοί εξηγούσαν ότι η παραμονή των στρατευμάτων στην περιοχή ήταν αναγκαία ώσπου να υπάρξει μία ειρηνευτική συμφωνία που να εξυπηρετεί και τα Αμερικανικά συμφέροντα, άφησε εμβρόντητους αξιωματούχους στο Αμερικανικό Πεντάγωνο, το Υπουργείο Εξωτερικών , και τις Πρεσβείες αρκετών χωρών στην Αμερικανική Πρωτεύουσα.
Αν και στον τρόπο που ελήφθη η απόφαση αντικατοπτρίζεται το απρόβλεπτο στυλ και η λογική του αιφνιδιασμού που ακολουθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, όπως άλλωστε φαίνεται και από το σχόλιο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Tweeter , σύμφωνα με το οποίο αφού οι ΗΠΑ νίκησαν τον ISIS που ήταν και ο βασικός λόγος της εμπλοκής τους στη Συρία, μπορούσαν να αποχωρήσουν, και αν και ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης ,Βουλευτές και Γερουσιαστές, εκπρόσωποι σημαντικών δεξαμενών σκέψης, αξιωματούχοι υπουργείων και ξένοι διπλωμάτες στην Αμερικανική πρωτεύουσα, εξέφρασαν την αντίθεση τους στην απόφαση του Αμερικανού Προέδρου και την ανησυχία τους για τις συνέπειες που αυτή θα έχει.
Το πρώτο σημείο στο οποίο εστιάζεται το ενδιαφέρον και η κριτική αφορά στο μέλλον των Κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου T.Erdogan, σχετικά με τις μεγάλης εμβέλειας επιχειρήσεις του Τουρκικού στρατού στις περιοχές της βόρειας Συρίας όπου ζουν ως επί το πλείστον Κούρδοι. Είναι κοινό μυστικό ότι ο Τούρκος Πρόεδρος εξαπολύει τις επιχειρήσεις αυτές με στόχο την « εκκαθάριση» των Κούρδων μαχητών και την ως εκ τούτου παραπέρα αποδυνάμωση του κουρδικού θύλακα στη Βόρεια Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Οι ειδικοί στην Αμερικανική πρωτεύουσα θεωρούν ότι η απόφαση του Προέδρου Trump θα εκληφθεί ως εγκατάλειψη των Κουρδικών δυνάμεων που πολέμησαν στο πλευρό των Αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία, αφήνοντας τες έκθετες στη επιθετική μανία των Τούρκων.
Το γεγονός αυτό βέβαια θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο της ίδρυσης ανεξαρτήτου Κουρδικού κράτους που θα ξεκινούσε από την ανεξαρτησία των Κούρδων του Ιράκ, θα συμπεριελάμβανε τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράν και θα κατέληγε στις Κουρδικές περιοχές της Νότιας Τουρκίας που συνορεύουν με τη Συρία. Βέβαια δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι Κούρδοι λαμβάνουν τέτοια μηνύματα από τις ΗΠΑ. Παρόμοια είχε στείλει το 2016, και ο τότε Αντιπρόεδρος του Προέδρου Obama , J. Biden όταν μετά από επίσκεψη του στη Άγκυρα ειδοποίησε τους Κούρδους να μην προχωρήσουν σε επιχειρήσεις στην περιοχή του Ευφράτη, ενώ αντίστοιχου περιεχομένου μηνύματα έχουν λάβει οι Κούρδοι και από τους Ρώσους όταν ομαλοποιήθηκαν οι Ρωσοτουρκικές σχέσεις μετά την κατάρριψη του Ρωσικού μαχητικού από τα τουρκικά αντιαεροπορικά πυρά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.
Το δεύτερο σημείο αφορά στις ανησυχίες σχετικά με την ορθότητα της άποψης του Προέδρου Trump, σύμφωνα με την οποία οι Αμερικανικές δυνάμεις που ως σήμερα βρίσκονται στη Συρία δεν μπορούν να μεταβάλλουν την στρατιωτική ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και έτσι δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται εκεί. Την άποψη αυτή, εμμέσως πλην σαφώς συμμεριζόταν και ο προκάτοχος του Προέδρου Trump στο Λευκό Οίκο, Πρόεδρος Obama ο οποίος , όπως είναι γνωστό ήταν οπαδός της λιγότερης δυνατής στρατιωτικής ανάμειξης των ΗΠΑ στην περιοχή, επιλογή για την οποία είχε αντιμετωπίσει σφοδρή κριτική.
Το τρίτο σημείο αφορά στους προβληματισμούς όσων συμφωνούν μεν με τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι με την συμμετοχή των Αμερικανικών δυνάμεων ένα μεγάλο τμήμα του ISIS έχει στην κυριολεξία κατατροπωθεί , ανησυχούν όμως για το γεγονός ότι η αποχώρηση των Αμερικανών αφήνει ελεύθερο το πεδίο στη σημαντική αυτή περιοχή στη Ρωσία και το Ιράν. Το κύριο ερώτημα εδώ αφορά στον τρόπο που θα αντιδράσουν το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία που, όπως έχουν παραδεχτεί, ανησυχούν για την επεκτατισμό και την αύξηση της δύναμης και της επιρροής κυρίως του Ιράν. Ο πρωθυπουργός βέβαια του Ισραήλ Benjamin Netanyahou έδειξε αρκετή ψυχραιμία σε ένα tweet του όπου αποκαλύπτει την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμερικανό Πρόεδρο αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία. Όμως είμαστε ακόμα στην αρχή.
Τέλος, το τέταρτο σημείο αφορά σε όσους διερωτώνται αν η απόφαση του Προέδρου Trump για την αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων , δεν δημιουργεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τον ISIS ο οποίος παρά τα σοβαρά πλήγματα που έχει δεχθεί ελέγχει ακόμη ορισμένες περιοχές στη Νοτιοανατολική Συρία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, εφόσον υλοποιηθεί, γιατί με τον κ. Trump ποτέ δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος, θα αποτελέσει αιτία εξελίξεων στην περιοχή ενώ παράλληλα θα φέρει σε συνδυασμό και με άλλα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή ( Διάβαζε: Πόλεμος στην Υεμένη, ανάμειξη Σαουδαραβικής ηγεσίας στην δολοφονία Kashoggi, αποχώρηση Qatar από τον OPEC ) και τον Αμερικανό Πρόεδρο ενώπιον της ανάγκης να αποσαφηνίσει την μελλοντική στάση και πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.