Φωτογραφία Θεοφάνης Αμπατζής Wikipedia
AllTimeClassic
Μια εκπληκτική τρισδιάστατη ξενάγηση στο Παλάτι του βασιλιά Μίνωα στην Κνωσό, το κέντρο του Μινωικού πολιτισμού, μας παρουσιάζει το αρχιτεκτονικό μεγαλείο της πιο σημαντικής πόλης της αρχαιότητας, με συνεχή ζωή από τη νεολιθική εποχή ως τον 5ο αιώνα και με πληθυσμό στο πρώτο ανάκτορο το οποίο καταστρέφεται το 1700 π.χ πιθανότατα από σεισμό, 8.000 ανθρώπων περίπου, ενώ μετά το 1700 π.χ περίπου στη μεγάλη αίγλη του του Μινωικού πολιτισμού ανεγείρεται πάνω στα ερείπια του παλαιού, δεύτερο μεγαλοπρεπέστερο ανάκτορο με περίπου 100.000 κατοίκους .
Οι συναρπαστικοί μύθοι του Μινώταυρου,του Λαβύρινθου,του Θησέα, του Δαίδαλου με τον ‘Ικαρο, συνδέονται με το αρχιτεκτονικό αριστούργημα του ανακτόρου της Κνωσού.
Το ανάκτορο αναπτύσσεται γύρω από τη μεγάλη Κεντρική Αυλή, χώρο δημόσιων συγκεντρώσεων μια δεύτερη αυλή, η Δυτική, αποτελούσε την επίσημη πρόσβαση στο ανάκτορο αλλά και χώρο τελετών.
Στη δυτική πτέρυγα βρίσκονται οι χώροι των επίσημων και θρησκευτικών δραστηριοτήτων οι οποίοι αποτελούνται από το Τριμερές Ιερό, τα Ιερά Θησαυροφυλάκια και τις Υπόστυλες Κρύπτες.
Ξεχωριστή παρουσία έχει η Αίθουσα του Θρόνου, με τη δεξαμενή καθαρμών και τον αλαβάστρινο θρόνο ο οποίος πλαισιώνεται από θρανία.
Στη νότια πτέρυγα σημαντικότεροι χώροι είναι το Νότιο Πρόπυλο, ο Διάδρομος της Πομπής και η Νότια Είσοδος όπου βρίσκεται η περίφημη τοιχογραφία του πρίγκηπα με τα Κρίνα.
Στην ανατολική πτέρυγα βρίσκονται οι χώροι κατοικίας και οι μεγάλες αίθουσες υποδοχής, με σημαντικότερες την Αίθουσα των Διπλών Πελέκεων και το Μέγαρο της Βασίλισσας. Το επιβλητικό Κλιμακοστάσιο οδηγεί σε αυτές.
Ενώ η επικοινωνία με το λιμάνι της Κνωσού γινόταν από τη Βόρεια Είσοδο η οποία πλαισιώνεται από υπερυψωμένες στοές, από τις οποίες η δυτική κοσμείται με την τοιχογραφία του Κυνηγιού Ταύρου.
‘Ενας μεγάλος λιθόστρωτος πομπικός δρόμος, ο Βασιλικός Δρόμος, οδηγούσε από το Μικρό Ανάκτορο και την πόλη στη βορειοδυτική γωνία του ανακτόρου, όπου διαμορφώνεται υπαίθριος θεατρικός χώρος.
Γύρω από το ανάκτορο εκτεινόταν ο Μινωικός οικισμός στους λόφους και τα νεκροταφεία. ‘Αλλα σημαντικά οικοδομήματα της ίδιας περιόδου είναι: η Νότια Οικία, η Οικία του ιερού Βήματος, το Μικρό Ανάκτορο, ο Ξενώνας, η Βασιλική Έπαυλη και ο Τάφος-Ιερό.