AllTimeClassic
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται σε διάφορα σημεία του πλανήτη προκαλώντας μεγάλες καταστροφές και ανθρώπινα θύματα στις περισσότερες περιπτώσεις και οι προβλέψεις που διατυπώνονται κατά καιρούς από ειδικούς επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις για τις συνέπειες που θα έχει για το μέλλον του πλανήτη η απραξία σχετικά με την λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι προφανώς, οι λόγοι που οδήγησαν τους εκπροσώπους 200 χωρών, το περασμένο Σαββατοκύριακο, να καταλήξουν σε νέα ενδιάμεση Συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, διαψεύδοντας, ευτυχώς ,όλες τις περί του αντιθέτου προβλέψεις. Έτσι η γνωστή και πολυσυζητημένη Συμφωνία των Παρισίων για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.
Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι και οι ΗΠΑ προσυπέγραψαν την νέα αυτή Συμφωνία, παρά το γεγονός ότι όπως άλλωστε είναι γνωστό ο Πρόεδρος Donald Trump, είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα «αποχωρήσει» από την Συμφωνία των Παρισίων ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Τυπικά βέβαια η αποχώρηση αυτή δεν μπορεί, με βάση τα προβλεπόμενα στη Συμφωνία, να πραγματοποιηθεί πριν από το 2020.
Τα δύο βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη νέα ενδιάμεση Συμφωνία είναι πρώτον ότι προβλέπει την δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος για τον έλεγχο των ρύπων και δεύτερον ορίζει έναν μηχανισμό για την αναζήτηση νέων πολιτικών και μεθόδων για την δραστική μείωση των ρύπων με ορίζοντα το 2020 έτος που θα λάβει χώρα η νέα διεθνής Διάσκεψη με σκοπό την εκτίμηση της ως τότε πορείας και των αποτελεσμάτων της Συμφωνίας των Παρισίων.
Βέβαια παρά το σε γενικές γραμμές συναινετικό κλίμα που επικράτησε στη διάσκεψη του περασμένου Σαββατοκύριακου, δεν έλειψαν και κάποιες κινήσεις που μάλλον είχαν ως στόχο τον περιορισμό του πεδίου εφαρμογής της νέας Συμφωνίας. Πρόκειται για τις κινήσεις των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών που είχαν ως αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή η ενσωμάτωση στο τελικό κείμενο της Συμφωνίας μίας έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών που ζητά την δραστική περικοπή της χρήσης ορυκτών καυσίμων .
Ένα δεύτερο σημείο που αποτελεί μειονέκτημα της ενδιάμεσης Συμφωνίας είναι το γεγονός ότι το τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνει διατάξεις που να προβλέπουν την παροχή τεχνολογικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών θεμάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Το ότι το μέλλον του πλανήτη εξαρτάται πλέον από τον σεβασμό στο περιβάλλον και από την λήψη άμεσων και δραστικών μέτρων για την προστασία του είναι γεγονός. Υπό αυτήν την έννοια η συναφθείσα το περασμένο Σαββατοκύριακο νέα ενδιάμεση Συμφωνία είναι παρά τις ελλείψεις της ένα θετικό γεγονός