Πόλεμος στην Υεμένη,αρχίζει η Αντίστροφη μέτρηση;Δημοσιεύτηκε Στις


Του Γιώργου Δημητρκόπουλου

Ο πόλεμος στην Υεμένη ανάμεσα στους εξεγερμένους  Σιίτες Houthies και τον συνασπισμό δυνάμεων που δημιούργησε η Σουνιτική  Σαουδική Αραβία, είΠόλεμος στην Υεμένη αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση;Γιώργος Δημητρακόπουλοςναι χωρίς αμφιβολία ένα δείγμα σκληρότητας που θυμίζει άλλες δυσάρεστες περιόδους στην ιστορία της ανθρωπότητας.  Διαρκεί ήδη τρία χρόνια από τότε που το 2014, οι Houthies κατέλαβαν την πρωτεύουσα και ένα σημαντικό τμήμα της χώρας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας, με την δημιουργία της συμμαχίας εναντίον των  Houthies και την έναρξη το 2015 συνεχών και σφοδρών βομβαρδισμών .

Η Σαουδική Αραβία,  επέλεξε τον πόλεμο προκειμένου να μειώσει την άνοδο των Σιιτών στη γειτονική της χώρα, θεωρώντας ότι η εξέλιξη αυτή ήταν «έργο» του μεγάλου αντιπάλου και ανταγωνιστή της  στην περιοχή του Σιιτικού Ιράν. Όμως η πολεμική αεροπορία της Σαουδαραβικής Συμμαχίας, βομβάρδισε αδιάκριτα δρόμους, γέφυρες, εργοστάσια, νοσοκομεία και πηγάδια νερού, με αποτέλεσμα να έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά οι υποδομές τα χώρας. Οι βομβαρδισμοί  έπληξαν ακόμη και εκδηλώσεις απλών πολιτών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και το χτύπημα ενός σχολικού λεωφορείου του οποίου επέβαιναν πολλά παιδιά.

Την ίδια στιγμή ο αποκλεισμός της Υεμένης που επέβαλλε η Σαουδική Αραβία προκειμένου να εμποδίσει την διοχέτευση όπλων και πυρομαχικών προς τους Houthies, είχε ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή και η αποστολή τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας σε  αυτήν την ήδη φτωχή χώρα, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις , με 8.000.000 ανθρώπους να βρίσκονται στα όρια της πείνας, ενώ σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση « Σώστε Τα Παιδιά» ( Save the Children) ήδη 85.000 παιδιά έχουν πεθάνει από την πείνα.

Η κατάσταση στην Υεμένη είχε δικαίως  ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών και από την πλευρά των ανθρωπιστικών οργανώσεων, διαμαρτυρίες που  εντάθηκαν μετά την ανάμειξη του ισχυρού άνδρα της Σαουδικής Αραβίας πρίγκηπα Salman που θεωρείται ο ιθύνων νους και υπεύθυνος για την σκληρότητα του πολέμου στην Υεμένη, στη δολοφονία του δημοσιογράφου Kashoggi,. Έντονες διαμαρτυρίες υπήρξαν και στις ΗΠΑ αφού τα χρησιμοποιούμενα από την Σαουδική Αραβία όπλα και πυρομαχικά  είναι μέρος της Αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, που με βάση την συμμαχική σχέση των δύο χωρών αποστέλλεται εδώ και χρόνια στη χώρα.

Τις τελευταίες ημέρες όμως υπήρξαν δύο γεγονότα που αναβιώνουν κάποιες ελπίδες για αλλαγή της κατάστασης στην Υεμένη. Η πρώτη αφορά στην απόφαση της Αμερικανικής Γερουσίας  για τον τερματισμό της στρατιωτικής βοήθειας στις Σαουδαραβικές δυνάμεις που εμπλέκονται στον πόλεμο στη Υεμένη. Πρόκειται για μία διακομματική απόφαση-αντίδραση στην πολιτική του Προέδρου Trump απέναντι στην Σαουδική Αραβία, ιδιαίτερα και μετά τα γνωστά γεγονότα της δολοφονίας  Kashoggi, που όπως δείχνουν τα πράγματα θα έχει και συνέχεια.

Η δεύτερη αφορά στην ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία  οι Houthies και οι δυνάμεις της Σαουδαραβικής Συμμαχίας συμφώνησαν σε παύση του πυρός και αποχώρηση των δυνάμεων τους από την πόλη Hudaydah, το λιμάνι της οποίας  είναι σημαντικό για την διοχέτευση τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας στον δεινοπαθούντα πληθυσμό της Υεμένης. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης και την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Τα δύο αυτά γεγονότα αποτελούν ένα βήμα ίσως, για την αρχή συζητήσεων, με σκοπό τον τερματισμό του πολέμου και την άμεση παροχή βοήθειας στον λαό της Υεμένης .