AllTimeClassic
Η θερμοκρασία στην Αρκτική ήταν τα τελευταία 5 χρόνια η υψηλότερη από το 1900 που άρχισαν οι μετρήσεις και οι καταγραφές των πρώτων στοιχείων σχετικά με τις θερμοκρασίες στην περιοχή.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών η Αρκτική υπερθερμαίνεται πλέον με ταχύτερους ρυθμούς από ότι άλλες περιοχές του Πλανήτη.
Αυτή η υπερθέρμανση της περιοχής έχει ως συνέπειες το λιώσιμο των πάγων και την συρρίκνωση του όγκου τους , αλλά και την καταστροφή μορφών ζωής που υπάρχουν εκεί, συμβατές με τις επικρατούσες ως σήμερα κλιματολογικές συνθήκες στην Αρκτική , ενώ θεωρείται βέβαιη και η καταστροφική επίδραση στις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν πλέον στην Ευρώπη .
Παράλληλα όμως αυτή η υπερθέρμανση και η συρρίκνωση των πάγων θα έχει ως αποτέλεσμα και την αποκάλυψη νέων θαλάσσιων δρόμων για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, ένας από τους οποίους θα είναι και η διέλευση μέσα από τον Βόρειο Πόλο. Ο όγκος των πάγων που καλύπτουν τον Αρκτικό Ωκεανό έχει μειωθεί σημαντικά από τη δεκαετία του ’80 σύμφωνα με τα στοιχεία των μετρήσεων που γίνονται κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο που οι πάγοι βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα τους, και οι ειδικοί επιστήμονες θεωρούν ότι η υπερθέρμανση του Πλανήτη είναι η κύρια αιτία για την εξέλιξη αυτή.
Αυτή η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών θα δημιουργήσει τους νέους δρόμους για την διεθνή ναυσιπλοΐα , αφού με βάση την γεωγραφία η Αρκτική είναι ο συντομότερος δρόμος ανάμεσα στην Ασία και ορισμένα λιμάνια της Ευρώπης και των ανατολικών ακτών της Αμερικανικής Ηπείρου.
Προς το παρόν,πραγματοποιούνται λίγες μόνο διελεύσεις εμπορικών πλοίων και δεξαμενόπλοιων μέσα από την περιοχή της Αρκτικής. Όμως οι διελεύσεις αυτές αναμένεται ότι θα αυξηθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα μάλιστα αφού η Ρωσία αναπτύσσει διαρκώς την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές της Σιβηρίας , σημαντικό μέρος της οποίας και θα μεταφέρει ακτοπλοϊκώς στις διεθνείς αγορές.
Επειδή οι θαλάσσιοι δρόμοι μέσω της Αρκτικής θα είναι συντομότεροι, το άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η μείωση του χρόνου των ταξιδιών. Έτσι η ναυσιπλοΐα μέσω Αρκτικής , ιδιαίτερα μάλιστα όταν σταθεροποιηθούν οι νέες κλιματολογικές συνθήκες και αντιμετωπιστούν τα θέματα της ασφάλειας και της ασφάλισης, μάλλον θα γίνει ελκυστικότερη ναυτική οδός σε σχέση με τις σημερινές νότιες ναυτικές οδούς μέσω των διωρύγων του Σουέζ και του Παναμά. Αυτό που απομένει είναι να διαφανεί αν οι ναυτιλιακές εταιρείες θα τις προτιμήσουν.