Μια αναδρομή στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις με αφορμή την απαράδεκτη πρόκληση και ασέβεια των Αλβανών στις ΗΠΑ το 2018 στη μνήμη του άδικα δολοφονηθέντα Έλληνα Κ. Κατσίφα.Δημοσιεύτηκε Στις


AllTimeClassic

Σήμερα που συμπληρώνονται πέντε χρόνια απο τη δολοφονία του Έλληνα Κ. Κατσίφα στο χωριό Βουλιαράτες στην περιοχή του Αργυροκάστρου στην Αλβανία, ας θυμηθούμε το 2018 μία απαράδεκτη πρόκληση και ασέβεια στη μνήμη του από τους Αλβανούς που ζουν στις ΗΠΑ, αφού διέκοψαν το τελούμενο στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης μνημόσυνο , φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της Ελλάδας.

Και βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αλβανοί που ζουν στις ΗΠΑ προβαίνουν σε ανθελληνικές ενέργειες.  Από το 1880 που ο πρώτος Αλβανός ,ονόματι Kole Kristofori έφθασε στη Βοστώνη , οι Αλβανοί άρχισαν να μεταναστεύουν στις ΗΠΑ και να δημιουργούν τις πρώτες Αμερικανό-αλβανικές κοινότητες , αρχικά στη Βοστώνη και την Νέα Αγγλία και στη συνέχεια στην Καλιφόρνια και τη Νέα Ορλεάνη αλλά και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ.

Το πρώτο Αλβανικό μεταναστευτικό ρεύμα προς τις ΗΠΑ χρονολογείται την περίοδο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ ένα δεύτερο και μάλλον μαζικότερο χρονολογείται την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Σε αυτό, συγκαταλέγονται και οι ονομαζόμενοι Τσάμηδες που έφυγαν από την Ελλάδα με το τέλος του Πολέμου μετά τα γνωστά εγκλήματα τους στη περιοχή της Ηπείρου, όπως επίσης και Αλβανοί που ήταν αντίθετοι στο νέο κομμουνιστικό καθεστώς του Εμβέρ Χότζα. Παράλληλα το 1990 με αφορμή τα γεγονότα και τον πόλεμο  στη Γιουγκοσλαβία, ένα ακόμη κύμα Αλβανών προερχομένων από το Κόσσοβο, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τα Σκόπια θα μεταναστεύσει στις ΗΠΑ.

Αν και μικρότερες σε αριθμό σε σύγκριση με τις κοινότητες  μεταναστών που προέρχοντο από άλλες χώρες σύμφωνα με επίσημους  υπολογισμούς το 2012 οι Αλβανικές κοινότητες στις ΗΠΑ αριθμούσαν περί τις 203.000 άτομα, οι Αλβανικές κοινότητες κάνουν ορατή την παρουσία τους και τα μέλη τους δραστηριοποιούνται για την προώθηση των απόψεων τους σχετικά με  τα θέματα που τους απασχολούν, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό ένα υπολογίσιμο εθνικιστικού περιεχομένου κίνημα στις ΗΠΑ. Έτσι δεν ήταν λίγες οι φορές που υπήρξαν εντάσεις ανάμεσα στους Αλβανούς και τους Έλληνες που ζούσαν στην Αμερική.

Χαρακτηριστική είναι, ανάμεσα σε άλλες,  η περίπτωση του Αλβανού Επισκόπου Fan Noli, ο οποίος είχε διατελέσει Υπουργός Εξωτερικών και Πρωθυπουργός της Αλβανίας την δεκαετία του’20 και ο οποίος αν και είχε μαθητεύσει σε ελληνικά σχολεία , ανακήρυξε την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, με στόχο να μειώσει την Ελληνική επιρροή, αποσπώντας τους Αλβανούς Χριστιανούς που ως τότε εκκλησιαζόντουσαν μαζί με τους ‘Ελληνες στην Ελληνο-Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το 1973 οι Αλβανοί Τσάμηδες  θα ιδρύσουν την Ένωση για τα Ανθρώπινα δικαιώματα της Τσαμουριάς  ( Chameria Human Rights Association) η οποία λίγο αργότερα θα μετονομαστεί σε Αλβανο-Αμερικανική Οργάνωση Τσαμουριά (Albanian American Organization Chameria), η οποία με έδρα το Σικάγο και παραρτήματα στη Βοστώνη και την Νέα Υόρκη θα ξεκινήσει τις δραστηριότητες της για την επίλυση όπως αναφέρει στα φυλλάδια της, του ζητήματος της Τσαμουριάς και τα δικαιώματα των Τσάμηδων, δραστηριότητες με έντονη ανθελληνική διάσταση και κατηγορίες κατά της Ελλάδας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παρά τα του αντιθέτου συνήθως υποστηριζόμενα η σημερινή Αλβανία , ως ένα βαθμό υποκινούμενη και από τους Τούρκους, ζει ξανά στον αστερισμό της  δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας, με προσαρτήσεις εδαφών ξεκινώντας από ένα σημαντικό τμήμα του Κοσσόβου. Για αυτόν ακριβώς το λόγο υποκινούνται κατά καιρούς  επεισόδια με πρωταγωνιστές τους Αλβανούς των Σκοπίων, δηλητηριάζονται οι σχέσεις με την Ελλάδα με την ανακίνηση του θέματος των Τσάμηδων, που έχει λήξει οριστικά αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο  αλλά και με απαράδεκτες ενέργειες, όπως η άδικη δολοφονία του ομογενούς Κατσίφα. Η δημιουργία Μεγάλης Αλβανίας θα αλλάξει ριζικά τον χάρτη των Βαλκανίων και θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη ισορροπία δυνάμεων και στην σταθερότητα στην περιοχή. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους  χρειάζεται προσοχή και σύνεση.