AllTimeClassic
Ενδιαφέρουσα τροπή φαίνεται να παίρνουν οι εξελίξεις που αφορούν στη ψηφοφορία,κατά πάσα πιθανότητα τον Μάρτιο,της Συμφωνίας των Πρεσπών,με την Κυβέρνηση να έχει αποδυθεί στην μελέτη των αριθμών προκειμένου να διαπιστώσει αν τα κενά που παρατηρούνται σήμερα μπορούν να καλυφθούν ώστε η Συμφωνία των Πρεσπών να ψηφιστεί με άνετη πλειοψηφία ,όπως το επιθυμεί η Κυβέρνηση.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ για την ύπαρξη και τη διδασκαλία της Μακεδονικής γλώσσας όχι μόνο επισκίασαν το σχετικά ήπιο κλίμα που επικρατούσε στις σχέσεις της Ελλάδας με τα Σκόπια, αλλά είχαν αρνητική επίδραση σε όλους σχεδόν τους βουλευτές και ιδιαίτερα σε εκείνους που δεν είχαν ακόμη λάβει τις τελικές αποφάσεις τους σχετικά με το τι στάση θα κρατήσουν στη ψηφοφορία του Μαρτίου.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι ενδιαφέρουσα η κάποια αλλαγή στάσης του Προέδρου του «Ποταμιού» κ. Σταύρου Θεοδωράκη ο οποίος κρατάει πλέον κλειστά τα «χαρτιά” του σχετικά με τη στάση που ο ίδιος και το κόμμα του θα κρατήσουν στη Βουλή για το θέμα, ενώ ως σήμερα άφηνε με τις κατά καιρούς δηλώσεις και σχόλια του να εννοηθεί ότι θα ψήφιζε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Υπάρχει βέβαια και μία άλλη διάσταση στις πρόσφατες κινήσεις του Προέδρου του Ποταμιού, αυτή της ενδεχόμενης προσέγγισης του με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη. Ιδιαίτερα μετά την σημερινή από κοινού παρουσίαση του βιβλίου του Αντιπροέδρου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Κ. Χατζηδάκη.
Και βέβαια για τον κ. Θεοδωράκη και το Ποτάμι αυτή η προφανώς για διάφορους λόγους έστω και καλυμμένη αλλαγή στάσης, είναι μια κίνηση που μπορεί να έχει αποτελέσματα για το μέλλον και των δύο. Και τούτο γιατί όπως διαφαίνεται η μεν Κυβέρνηση πιέζοντας τον κ. Θεοδωράκη να ξεκαθαρίσει την στάση του, ευελπιστεί ότι θα τον πείσει τελικά να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας, ενώ η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι ίσως λόγω της πρόσφατης προσέγγισης, το Ποτάμι και ο Πρόεδρος του θα τηρήσουν μία στάση ανάλογη με την δική της, πράγμα που προφανώς θα διευκολύνει μελλοντικές συνεργασίες των δύο κομμάτων, ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα του κ. Μητσοτάκη προς το Κέντρο.
Οι εξελίξεις θα δείξουν αν τελικά μέσα από τις διεργασίες για την ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών , θα επιτευχθεί η αναγωγή του Προέδρου του Ποταμιού και του κόμματος του, σε ρυθμιστή των μελλοντικών εξελίξεων, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο κυβερνητικός εταίρος κ. Καμμένος και ορισμένοι βουλευτές του στέλνουν « απειλητικά” μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού διαπίστωσαν ότι η απλή αποχώρηση από τις υπουργικές θέσεις δεν βοηθά καθόλου την άνοδο των ποσοστών του κόμματος.