AllTimeClassic
Και να που μπήκε στη ζωή μας ο Ριχάρδος, αφού πέρα από την σχετική ειδησεογραφία,στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν πάρα πολλά σχόλια για τις μάλλον εξεζητημένες συνήθειες που ο ίδιος ,αναρτούσε κατά καιρούς στο Facebook. Όπως είναι γνωστό, ο δραστήριος ενεχυροδανειστής με το ιστορικό όνομα, η επιχείρηση του οποίου διατηρεί υποκαταστήματα σε όλους τους νομούς της χώρας, συνελήφθη και προφυλακίστηκε με την κατηγορία της παράνομης εξαγωγής χρυσού.
Αν και ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες , υποστηρίζοντας ότι οι εξαγωγές χρυσού όπως και όλες οι δραστηριότητες του ήταν καθ’ όλα νόμιμες, προφυλακίστηκε και οδηγήθηκε στις φυλακές Ναυπλίου χαρίζοντας μας το σλόγκαν « Και τώρα Ριχάρδος και στον Κορυδαλλό»( μιας και αρχικά θεωρήθηκε ότι θα οδηγηθεί στις Φυλακές αυτές), που είναι παράφραση των τηλεοπτικών διαφημιστικών σλόγκαν που χρησιμοποιούσε για να διαφημίσει τα υποκαταστήματα του σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Το αν πραγματικά οι δραστηριότητες του σχετικά με την εξαγωγή χρυσού είναι καθ ’όλα νόμιμες όπως ισχυρίζεται ο ίδιος,ή παράνομες, είναι ζήτημα για το οποίο θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Όμως πέρα από το την νομική πτυχή του ζητήματος υπάρχει και η κοινωνική η οποία αγγίζει τα όρια της τραγωδίας. Και τούτο γιατί ο χρυσός που, κατά Ριχάρδο εξήχθη νομίμως, κατά το κατηγορητήριο παρανόμως, αποκτήθηκε μάλλον από την αγορά των τιμαλφών εκατοντάδων ανθρώπων που πληγέντες από την οικονομική κρίση, έσπευδαν στα καταστήματα του Ριχάρδου για να πωλήσουν χρυσά κοσμήματα, χρυσά νομίσματα, λίρες ακόμη και οικογενειακά κειμήλια και άλλα προσωπικά τους αντικείμενα, προκειμένου να αποκτήσουν χρήματα για να καλύψουν κάποιες από τις υποχρεώσεις τους, που λόγω των μνημονίων έγιναν δυσβάστακτες. Και αυτή ακριβώς είναι η τραγωδία.
Ο πολυπράγμων βέβαια ενεχυροδανειστής ,αθώος η ένοχος,δεν είναι κάποιος « αγαθός , φιλάνθρωπος και ελεήμων», για να θυμηθούμε και τις γραφές , που μοιράζει χρήματα στους ταλαιπωρημένους από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, κατά την λογική που ο Ρομπέν των Δασών, υποστηρικτής του πάλαι ποτέ Βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδου , του οποίου το όνομα φέρει ο ενεχυροδανειστής, επέστρεφε, ληστεύοντας το βασιλικό σεντούκι, στους φτωχούς όσα χρήματα είχαν καταβάλλει προκειμένου να πληρώσουν τους δυσβάστακτους φόρους που ο Βασιλιάς Ιωάννης είχε επιβάλλει . Τα χρήματα που έδωσε, με το αζημείωτο βέβαια , αντιστοιχούν σε ένα, μεγάλο ίσως, αλλά πάντως μέρος της αξίας των αντικειμένων που αγόραζε ή δεχόταν ως ενέχυρο.
Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το δεύτερο σημαντικό θέμα της υπόθεσης, που όπως προκύπτει από την ειδησεογραφία, περιπλέκεται καθημερινά. Και το θέμα αυτό αφορά στις συνθήκες που επιτρέπουν σε τέτοιου τύπου επιχειρήσεις να ανθούν. Και ναι μεν το μέλημα της Δικαστικής Εξουσίας είναι να εφαρμοστεί ο νόμος εφόσον αυτό προκύψει από την σχετική έρευνα που διεξάγεται, το μέλημα της Εκτελεστικής εξουσίας όμως πρέπει να είναι να αλλάξουν ριζικά οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των μνημονίων και οδήγησαν τόσους και τόσους πολίτες στην εξαθλίωση εξαναγκάζοντας τους να τρέχουν στα καταστήματα της επιχείρησης Ριχάρδου προκειμένου, πωλώντας τα τιμαλφή τους να εξασφαλίσουν κάποια χρήματα για να αντιμετωπίσουν τις υποχρεώσεις τους που πάντως λόγω των μνημονίων έχουν αυξηθεί σημαντικά.