Του Γιώργου Δημητρακόπουλου
Από τον περασμένο Σεπτέμβριο το Ίδρυμα της Βιβλιοθήκης Kennedy στη Βοστώνη σε συνεργασία με την ομώνυμη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο παρουσιάζουν μία σειρά διαδικτυακών ραδιοφωνικών μεταδόσεων αφιερωμένων στην ζωή και το έργο του αείμνηστου προέδρου των ΗΠΑ John F.Kennedy. Ήδη έχουν παρουσιαστεί 4 μεταδόσεις , η δεύτερη από τις οποίες, με τίτλο ο JFK και ο Ernest Hemingway, είναι αφιερωμένη στον τρόπο με τον οποίο τα αρχεία και πολλά προσωπικά αντικείμενα του διάσημου και νομπελίστα Αμερικανού συγγραφέα, έφθασαν στη Προεδρική Βιβλιοθήκη John F. Kennedy στη Βοστώνη, ιδιαίτερη πατρίδα του δολοφονηθέντος προέδρου των ΗΠΑ.
Ήταν το 1961 όταν,λίγο μετά τον θάνατο του Ernest Hemingway, o τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, John F. Kennedy, κανόνισε ώστε η χήρα του συγγραφέα Mary Hemingway, να μπορέσει να επιστρέψει στην Κούβα με σκοπό να ανακτήσει τα υπάρχοντα του αποθανόντος συζύγου της. Όπως είναι γνωστό ο Ernest και η Mary Hemingway έφθασαν στην Κούβα το 1939 και έζησαν εκεί, σε ένα αγρόκτημα που ονομαζόταν « Finca Villa», ως το 1960, οπότε και έφυγαν, λίγους μήνες μετά την επίσημη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κούβα. Πράγματι η Mary Hemingway, επισκέφθηκε την Κούβα όπου συναντήθηκε με τον Fidel Castro, ισχυρό πλέον πρόεδρο της Κούβας. Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν μία συμφωνία με βάση την οποία η κυρία Hemingway ανακτούσε το αρχειακό υλικό και τα περισσότερα από τα υπάρχοντα αντικείμενα του συζύγου της που υπήρχαν στην οικία του αγροκτήματος και σε αντάλλαγμα δώριζε στον Κουβανικό λαό το αγρόκτημα « Finca Villa»( η Κυβέρνηση της Κούβας διέθεσε σημαντικά χρηματικά ποσά για την αναπαλαίωση της οικίας και του αγροκτήματος το οποίο στη συνέχεια μετέτρεψε σε μουσείο αφιερωμένο στη μνήμη του συγγραφέα).
Το σπίτι του Hernest Hemingway στην Cuba Havana San Francisco de Paula Finca la Vigìa Μουσείο Hemingway
Όταν η Mary Hemingway επέστρεψε στις ΗΠΑ ,δώρισε το αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και αρκετά ενθύμια του συζύγου της στην Jacqueline Kennedy, με σκοπό να συμπεριληφθούν στα εκθέματα της Προεδρικής βιβλιοθήκης Kennedy, πράγμα που ανακοινώθηκε αρχικά το 1972 . Στη συνέχεια, τo 1980 η κυρία Kennedy μαζί με τον Patrick Hemingway, υιό του αποθανόντος συγγραφέα μετέφεραν την συλλογή στη Προεδρική βιβλιοθήκη που είχε μόλις αρχίσει να λειτουργεί. Από τότε η Βιβλιοθήκη είναι το πλέον διακεκριμένο κέντρο μελετών για το έργο του Hemingway ενώ η συλλογή του εκτίθεται πλέον σε μόνιμη βάση. Το 2016 άνοιξαν στη Βιβλιοθήκη « οι πύλες» μίας περιοδικής έκθεσης με τίτλο « Ο Ernest Hemingway μεταξύ των δύο Πολέμων», αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Αμερικανού συγγραφέα. Τον περασμένο Ιούνιο η έκθεση μετά από απόφαση των διοικήσεων της Βιβλιοθήκης και του Ιδρύματος Kennedy, έγινε μόνιμη.
Ανάμεσα στα χειρόγραφα,τις φωτογραφίες, τις σημειώσεις και άλλα αντικείμενα του E. Hemingway, που εκτίθενται στην Προεδρική Βιβλιοθήκη, βρίσκονται και σελίδες με σημειώσεις και πιθανούς τίτλους για το βιβλίο που αργότερα εκδόθηκε με τον τίτλο « Αποχαιρετισμός στα Όπλα» που είναι μυθιστόρημα βασισμένο στις εμπειρίες του συγγραφέα την περίοδο που συμμετείχε ως τραυματιοφορέας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στο μέτωπο στην Ιταλία. Το βιβλίο που εκδόθηκε το 1929, καθιέρωσε τον Hemingway ως έναν από τους αξιόλογους σύγχρονους Αμερικανούς συγγραφείς, είναι φέτος ιδιαίτερα επίκαιρο αφού όπως είναι γνωστό , συμπληρώνονται 100 χρόνια από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως είναι γνωστό ο Hemingway ,έφθασε στο μέτωπο στην Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Fossalia di Piave, την άνοιξη του 1918 όπου και άρχισε την υπηρεσία του ως τραυματιοφορέας. Λίγους μήνες αργότερα , τον Ιούλιο του 1918, τραυματίζεται από την έκρηξη βόμβας. Επειδή τα τραύματα του ήταν πολύ σοβαρά, στέλνεται στο Αμερικανικό νοσοκομείο στο Μιλάνο όπου και θα παραμείνει ως το τέλος του χρόνου. Εκεί γνωρίζει την νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού, Agnes von Kurowfski, την οποία ερωτεύεται παράφορα. Όμως ενώ είχαν αποφασίσει να παντρευτούν η Kurowfski τον εγκαταλείπει για κάποιον Ιταλό αξιωματικό. Η εξέλιξη αυτή συντάραξε τον Hemingway και όπως αναφέρει ο βιογράφος Jeffrey Meyers στο βιβλίο του « Hemingway: A biography» τον επηρέασε στις μετέπειτα σχέσεις του.
Ο Hemingway θα επιστρέψει στην Αμερική στο τέλος του 1918 όπου δύο χρόνια μετά θα αρχίσει να εργάζεται ως δημοσιογράφος για την εφημερίδα Toronto Star Weekly. Το 1922 αφού έχει παντρευτεί την Hadley Richardson, που θα είναι η πρώτη από τις τέσσερις συζύγους του, επιστρέφει στην Ευρώπη, στο Παρίσι αυτή τη φορά ,όπου γνωρίζεται με σημαντικούς συγγραφείς και ποιητές της εποχής όπως ο Ezra Pound και ο James Joyce, ενώ στο σπίτι της Αμερικανίδας συλλέκτριας έργων τέχνης στο Παρίσι Gertrude Stein, γνωρίζει ανθρώπους της τέχνης, ανάμεσα τους και τον ζωγράφο Pablo Picasso.
Από το Παρίσι θα ταξιδέψει στην Τουρκία. Από εκεί θα καλύψει με πολύ σημαντικές ανταποκρίσεις τον Έλληνοτουρκικό πόλεμο, την καταστροφή της Σμύρνης το 1922 και την μετέπειτα διάσκεψη της Λωζάννης αλλά και την ανταλλαγή των πληθυσμών στη Θράκη. Το δοκίμιο του για την καταστροφή της Σμύρνης, με τον τίτλο « Στην Αποβάθρα της Σμύρνης» περιλαμβάνεται πρώτο στην επανέκδοση της συλλογής δοκιμίων με τον τίτλο « Στην Εποχή μας» το 1930.
Με το τέλος της συνεργασίας του με την εφημερίδα Toronto Star ,ο Hemingway θα αφιερωθεί αποκλειστικά σε ταξίδια και στη συγγραφή μυθιστορημάτων στα οποία πέρα από τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του αποτυπώνονται και οι παρατηρήσεις και εμπειρίες του κατά την διάρκεια των ταξιδιών αυτών. Έτσι ο Ernest Hemingway θα χαρίσει στο παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό πραγματικά αριστουργήματα με αποκορύφωμα το έργο του « Ο γέρος και η Θάλασσα» που θα του εξασφαλίσει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.