File photo Παρέλαση για την ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ 4th of July Independase day US Bristol USA commons wikipedia
Η ημέρα της Ανεξαρτησίας γιορτάζεται σήμερα στις Ηνωμένες και τιμάται η διακήρυξη της Ανεξαρτησίας τους από τη Μεγάλη Βρετανία που επικυρώθηκε στις 4 Ιουλίου του 1776 όταν ιδρύθηκαν οι ΗΠΑ.
Δεκατρείς Βρετανικές αποικίες είχαν διαμορφωθεί αρχές του 18ου αιώνα στα ανατολικά παράλια της Βόρειας Αμερικής με σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Η βαριά επιβολή φόρων όμως που τους επιβλήθηκε για τις δαπάνες του Επταετούς Πολέμου με την Γαλλία 1756-1763 απο την Μεγάλη Βρετανία έγινε η αιτία για την αντίδραση των αποίκων. Ετσι στις 17 Δεκεμβρίου 1773 οι κάτοικοι της Βοστώνης μεταμφιεσμένοι σε Ινδιάνους έριξαν στη θάλασσα 340 κιβώτια τσαγιού, που ανήκαν στην Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών, στην οποία το βρετανικό στέμμα είχε εκχωρήσει ειδικά προνόμια.
Τότε ο βασιλιάς Γεώργιος Γ’ διέταξε το κλείσιμο του λιμανιού και τη στρατιωτική κατοχή του. Αμέσως οι κάτοικοι της Μασαχουσέτης ζήτησαν βοήθεια από τις υπόλοιπες αποικίες. Το Σεπτέμβριο του 1774 συγκροτήθηκε στην Πενσυλβάνια το Ηπειρωτικό Κογκρέσο και διακήρυξε την απόφαση της συνέλευσής και την επιθυμία των αποίκων να διοικούνται μόνοι τους, ενώ απηύθυνε στο βασιλιά μια διακήρυξη δικαιωμάτων.
Στις 14 Απριλίου 1775, τα βρετανικά στρατεύματα συγκρούστηκαν με ντόπιους πολιτοφύλακες στο Λέξινγκτον και το Κόνκορντ της Μασαχουσέτης.
Τότε ο βασιλιάς κήρυξε το Ηπειρωτικό Κογκρέσο και τους αποίκους επαναστάτες. Το Ηπειρωτικό Κογκρέσο, αφού συνήλθε δεύτερη φορά στις 10 Μαΐου 1775, αποφάσισε να κηρύξει τον πόλεμο κατά του αγγλικού στέμματος και ανέθεσε τη διοίκηση των στρατευμάτων και της πολιτοφυλακής στο μεγαλοκτηματία και στρατιωτικό Τζορτζ Ουάσινγκτον, ο οποίος μετά έγινε ο πρώτος πρόεδρος του νεοσύστατου κράτους των ΗΠΑ.
Στο μεταξύ στο Ηπειρωτικό Κογκρέσο είχαν διαμορφωθεί δύο τάσεις: η μία, από τους «Νομιμόφρονες» μεγαλοκτηματίες των Νότιων αποικιών (Βιρτζίνια, Νότια και Βόρεια Καρολίνα και Τζόρτζια), που επεδίωκαν τη συνεννόηση και το συμβιβασμό με το Λονδίνο, και η άλλη από τους «Πατριώτες» αστούς των Βορείων αποικιών, που πίστευαν ότι μόνο με την πλήρη ανεξαρτησία θα μπορούσε να διασφαλιστεί η ελευθερία και η δική τους ανάπτυξη. Και ενώ στην αρχή ήταν μειοψηφία μέσα στους κόλπους της συνέλευσης, η βρετανική αδιαλλαξία διαμόρφωσε την τελική επικράτησή τους.
Στα μέσα του 19ου αιώνα οι δύο αυτές τάσεις θα εκδηλωθούν ξανά, όταν Νότιοι και Βόρειοι θα συγκρουστούν στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Το Ηπειρωτικό Κογκρέσο στις 2 Ιουλίου 1776, ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας και δύο ημέρες αργότερα, 4 Ιουλίου 1776, έδωσε στη δημοσιότητα τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, που ήταν έργο του δικηγόρου και μετέπειτα προέδρου των ΗΠΑ, Τόμας Τζέφερσον.
Η Διακήρυξη αυτή, απευθυνόταν «προς την κοινή γνώμη όλης της ανθρωπότητας», και αποτέλεσε την πρώτη πρακτική εφαρμογή των πολιτικών αρχών του Διαφωτισμού.
Ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας ή Αμερικανική Επανάσταση ήταν μακροχρόνιος και επίπονος καθώς ως τις αρχές του 1778 ήταν ένας εμφύλιος πόλεμος μέσα στους κόλπους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και στη συνέχεια, διεθνοποιήθηκε, καθώς η Γαλλία (1778), η Ισπανία (1779) και η Ολλανδία (1780) συμμάχησαν με τις αποικίες εναντίον της Βρετανίας.
Η ανεξαρτησία των ΗΠΑ επιτεύχθηκε τελικά με τη Συνθήκη των Παρισίων της 3ης Σεπτεμβρίου 1783.
Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Γιώργος Τσούνης γιόρτασε και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα στην αμερικανική πρεσβευτική κατοικία την Εθνική Επέτειο των ΗΠΑ της 4ης Ιουλίου. Ο κύριος Τσούνης με τη σύζυγό του υποδέχθηκαν τους υψηλούς προσκεκλημένους τους, και τους καλωσόρισαν στον κήπο της πρεσβευτικής κατοικίας όπου παρέθεσαν δεξίωση. Οι φετινοί εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν με ηχηρά μηνύματα, από τον Αμερικανό πρέσβη για τη στήριξη της Ουκρανίας.
Ο χαιρετισμός του Αμερικανού πρέσβη ξεκίνησε λέγοντας πως «Πριν από 247 χρόνια, οι ιδρυτές μας οραματίστηκαν μια χώρα ελεύθερη και δημοκρατική, βασισμένη σε αξίες και αρχές που γεννήθηκαν εδώ στην Αθήνα». Στη συνέχεια έκανε μια πρόποση με ποτήρι που ήταν γεμάτο με μολδαβικό κρασί, το «Χαρμάνι Ελευθερίας» (Freedom Blend), που είναι μία σύμμειξη τριών ποικιλιών από την Μολδαβία, την Ουκρανία και την Γεωργία, που δώρισε η πρεσβεία της Μολδαβίας στην Ελλάδα.
“Η συνεχής υποστήριξη και οι κοινές προσπάθειες είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι οι αδελφοί και οι αδελφές μας στην Ουκρανία -που εκπροσωπούνται εδώ από τον σπουδαίο φίλο μου, τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Ελλάδα Σεργκέι Σουτένκο- τόνισε θα μπορέσουν σύντομα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους σε μια χώρα ελεύθερη, ολοκληρωμένη και αναμφισβήτητα ουκρανική».
Υπενθύμισε πως από το 1947 έως το 1953 οι ΗΠΑ έδωσαν στην Ευρώπη 14,3 δισ. δολάρια, με 2,2 δισ. δολάρια να πάνε στην Ελλάδα, τρεις φορές περισσότερα του μεγέθους της ελληνικής οικονομίας την εποχή εκείνη.
Στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα υπεράσπισης της Ουκρανίας, διαμήνυσε: «Δεν μπορούμε να το βάλουμε κάτω, δεν θα κάτσουμε στην ασφάλεια των σπιτιών μας και να μιλάμε για αλληλεγγύη». Οι Ουκρανοί είναι αυτοί που αγωνίζονται και πεθαίνουν για αυτές τις αρχές που αγαπάμε» και υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να είμαστε κράτη θεατές, δεν μπορούμε να σιωπούμε καθώς μια χώρα προσπαθεί να επανασχεδιάσει τα σύνορα μιας άλλης με τη βία» απευθύνοντας έκκληση να δεσμευτούν οι χώρες για την ειρήνη και την ελευθερία σε μια Ουκρανία που όχι μόνο θα επιβιώσει, αλλά και θα ευημερήσει.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί με συγκίνηση στους γονείς του που μετανάστευσαν από την Ελλάδα μόνο με την ελπίδα και τα γερά θεμέλια των ελληνικών αξιών, τονίζοντας τη σημασία του Σχεδίου Μάρσαλ. «Μπορεί οι γονείς μου να μην είχαν επιβιώσει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αν δεν υπήρχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Σχέδιο Μάρσαλ, μέσω του οποίου ο αμερικανικός λαός έστειλε στην Ελλάδα πάνω από έξι εκατ. τόνους τροφίμων και προμηθειών. Σύμφωνα με τα λόγια του Τζορτζ Μάρσαλ (το άγαλμα του οποίου κοσμεί την πρόσοψη της πρεσβείας), ο αμερικανικός λαός “ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα ενός γενναίου συμμάχου που υπέφερε πολύ, στον οποίο αυτή η αμερικανική δημοκρατία οφείλει τόσα πολλά…”».
Κλείνοντας επικαλέστηκε την ποιήτρια των ΗΠΑ Αμάντα Γκόρμαν που είπε “πως υπάρχει πάντα φως, αν είμαστε αρκετά γενναίοι για να το δούμε”.
Στη δεξίωση παραβρέθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Άμυνας Νίκος Δένδιας, Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης, Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.
Επίσης οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Γιώργος Κώτσηρας, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, επικεφαλής διπλωματικών αντιπροσωπειών ξένων χωρών στην Ελλάδα, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι κ.α
Πληροφορίες ΑΠΕ και Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα